Cyprus sa podľa agentúry Moody's dostal do platobnej neschopnosti

02.07.2013 Celý región

Nikózia/Londýn 2. júla (TASR) - Cyprus sa podľa ratingovej agentúry Moody's Investors Service dostal do platobnej neschopnosti, informovala agentúra AP.

Moody's považuje výmenu niektorých cyperských dlhopisov za dlhopisy s dlhšou splatnosťou za platobnú neschopnosť. Agentúra, ktorá nepoužíva ratingovú známku platobná neschopnosť (default) ani čiastočná platobná neschopnosť (selective default), uviedla, že zhodnotí, aký vplyv bude mať výmena dlhopisov na udržateľnosť dlhu krajiny. Dodala, že zoberie do úvahy aj ďalšie faktory, vrátane pravdepodobnosti, že Cyprus zrealizuje aj ďalšie opatrenia uvedené v dohode o záchrannom balíku s Európskou komisiou (EK), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Cyprus vyrokoval s takzvanou Trojkou záchranný balík v celkovej hodnote 23 miliárd eur v marci. Podmienkami finančnej pomoci sú zníženie výdavkov a reštrukturalizácia bankového sektora krajiny. Ekonomika krajiny sa oslabuje, nezamestnanosť rastie a objem bankových depozitov sa od uzavretia dohody o záchrane výrazne zmenšil.

Moody's aktuálne hodnotí rating dlhodobých záväzkov Cypru známkou Caa3, ktorá je v špekulatívnom pásme. Výhľad ratingu je negatívny. Agentúry Standard & Poor's a Fitch z dôvodu spomínanej výmeny dlhopisov znížili rating krajiny už v piatok (28. 6.) zo stupňa CCC na stupeň SD (selective default).
 

Vyberte región